Más kezelést választanának az orvosok maguknak, mint betegeiknek

2011-04-15., Forrás: MTI

Egy amerikai felmérés adatai szerint az orvosok jelentős hányada kockázatosabb kezelést választana magának, mint betegének.
Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat hétfői  számában ismertetett tanulmányban 700 amerikai háziorvost kérdeztek  meg a Duke Egyetem kutatói arról, hogy két feltételezett helyzetben  milyen kezelést választanának maguknak, illetve mit ajánlanának  pácienseiknek.
 
     Az egyik helyzet egy hipotetikus bélrák volt, amelynél kétféle  operáció között kellett dönteni. Az egyik műtét kockázatosabb,  nagyobb halálozási aránnyal, a másik után azonban több  kellemetlenséggel kell együtt élnie a betegnek, így  vastagbélsipollyal és krónikus hasmenéssel. Az orvosok 38 százaléka  saját maga számára a kockázatosabb műtétet választotta volna, míg  pácienseinek csak az orvosok 25 százaléka ajánlotta volna ugyanezt.
 
     A másik elképzelt szituáció egy influenza volt. Az orvosok 63  százaléka magát nem kezeltette volna, ám a betegeknek csupán 49  százalékuk ajánlotta volna ugyanezt. Ennél a forgatókönyvnél a másik  választási lehetőség egy olyan kezelés volt, amely tartós bénulást  okozhat szövődményes esetben.

A rovat korábbi hírei