Tömeges megbetegedések Káptalanfüreden - Calicivírus okozta a fertőzést

2011-07-15., Forrás:

Calicivírus-fertőzés okozta a múlt heti megbetegedéseket két káptalanfüredi táborban - tájékoztatta a balatonfüredi kistérségi     megbízott tiszti főorvos az MTI-t.
Bujdosó László közlése szerint a calicivírusnak eddig még alig  ismert típusát azonosították be a pécsi referencialaboratóriumban. Ez a ritka vírusfaj nem is szerepelt az alkalmazott tesztekben -  jegyezte meg, hozzátéve: a calicivírus igen ritka altípusáról van  szó.

    A tiszti főorvos elmondta, hogy a tábor nincs ugyan bezárva, de  hétfőn már nem tartózkodott ott egy gyermek sem, és új csoport  érkezése sem várható. A tábor konyhájának a működését viszont az  állategészségügyi szolgálat felfüggesztette, mert ott több  hiányosságot - higiénés és tárolási szabálytalanságot -  tapasztaltak, és szigorú fertőtlenítést, takarítást rendeltek el.  Bujdosó László közlése szerint a konyha még nem üzemel.

    A múlt héten szerdán és csütörtökön összesen 44 gyereket és  fiatal felnőttet szállítottak hasmenéssel, hányással esetenként  ájulással járó tünetekkel az ajkai, a veszprémi, a tapolcai és a  székesfehérvári kórházba.

    Mostanáig azt sem lehetett tudni, hogy vírus vagy baktérium  okozta a rosszulléteket, az elvégzett tesztek, köztük a  calicivírusra elvégzett gyorstesztek is negatívak lettek. Utóbbiak  azonban kevés - mindössze négy - minta alapján hozták ezt az  eredményt, ezért azok alapján nem lehetett egyértelműen kijelenteni,  hogy nem calicivírus okozta a megbetegedéseket.

    Paller Judit országos tiszti főorvos korábban arról beszélt:  annyi biztos, hogy a két táborban történt megbetegedések forrása a  közös konyha. Varga Erika megyei tiszti főorvos hétfőn az MTI-t  arról tájékoztatta: a megbetegedést biztosan nem szalmonella okozta,  és kizárták az utazók betegségének nevezett  campylobakcter-fertőzést is. Még ekkor sem zárták ki a  calicifertőzést, de kólibaktériumra is végeztek még a vizsgálatokat.

    Leitold József, a Veszprém Megyei Kormányhivatal  Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának  vezetője a napokban azt közölte, hogy a tábornak nem volt meg a  megnyitáshoz szükséges külön engedélye, amely 2010 júliusa óta  kötelező feltétele az élelmiszert feldolgozó vendéglátóegységek  működésének.
A rovat korábbi hírei