Tanulmány: a H1N1-vakcina nem köthető a ritka idegrendszeri zavarhoz

2011-07-15., Forrás:

A 2009-es pandémiás influenzajárvány idején alkalmazott vakcinák nem emelték észrevehetően egy neurológiai zavar, a Guillain-Barré szindróma előfordulását - közölték kutatók szerdán a The British Medical Journal (BMJ) című szakfolyóiratban.
 A vizsgálat egy 35 éves múltra visszatekintő, a kiegészítő szert  (adjuvánst) is tartalmazó influenzavakcinák biztonságosságára  vonatkozó teszt része.

    1976-ban az Egyesült Államokban egy "sertésinfluenza" elleni  immunizálást leállítottak, miután az orvosok a Guillain-Barré  szindróma előfordulási kockázatában hétszeres emelkedést  tapasztaltak. Az ezt követő, a szezonális influenza elleni vakcinák  mellékhatásait vizsgáló tanulmányok vagy nem találtak emelkedést a  kockázatban, vagy csak kis mértékű kockázatnövekedést állapítottak  meg. Az influenza elleni vakcina veszélyességéről szóló vita így  azóta is zajlik.

    A Guillain-Barré szindróma egyike az autoimmun betegségeknek,  amelyekben az immunrendszer a saját szervezet ellen fordul, a  gyulladás elsősorban a perifériás idegeket érinti. Igen ritka  betegség, évente 100 ezer emberre vonatkoztatva 0,4-4 esetben fordul  elő, melyeknek 3-10 százaléka halálos.

    A mostani tanulmányt - melyet az európai járványügyi központ, az  ECDC támogatott - öt európai országban, 50 millió ember körében  folytatták le. Ezekben az országokban adjuvánssal készített  influenzaellenes vakcinát használtak a H1N1-járvány idején. A  kiegészítőszer erősíti az immunválaszt, így növeli a védőoltás  hatékonyságát.

    A tanulmány értékelésekor nem találtak bizonyítékot arra, hogy a  vakcinálás növelte volna a Guillain-Barre szindróma előfordulási  kockázatát. A vizsgálat során összesen 104 Guillain-Barré szindrómás  esetet azonosítottak.

    A H1N1-influenza 2009 áprilisában bukkant fel először Mexikóban  és az Egyesült Államokban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  2009. június 11-én nyilvánította a járványt pandémiává, amely  világszerte legalább 18 449 áldozatot szedett. A világjárvány  hivatalosan 2010 augusztusában ért véget.

A rovat korábbi hírei