Klinikai tesztelés alatt az első felszívódó stent

2007-10-29., Forrás: Medipress

Németországban és Brazíliában tesztelik a forradalmian új, bioanyagból készült koszorúér-stentet, melynek alapanyagát a Rutgers Egyetem New Jersey-i Bioanyagközpont kutatói fejlesztették ki.
A stentek olyan kisméretű dróthálók, melyeket a szív koszorúsereibe helyeznek, hogy nyitva tartsák a létfontosságú artériákat. Az új anyagból a San Diego-i REVA Orvosi Vállalat készített stentet, mely csak a gyógyulás idejére tartja fenn a megfelelő véráramlást, utána magától felszívódik, és nem marad a betegben semmiféle beültetett anyag. Az új eszköz természetesen látható a röntgenképen, így lehetővé válik a legpontosabb elhelyezés, és amellett, hogy felszívódik, biokompatibilis is.

A fejlesztés részleteiről és az új bioalapanyag egészségügyi használhatóságáról Joachim Kohn, a Rutgers központjának igazgatója fog beszélni a közelgő washingtoni Transzkatéteres Kardiovaszkuláris Terápia (TCT 2007) elnevezésű konferencián, mely a világ elsőszámú intervenciós kardiológiai kongresszusa. Ugyanitt ismerhetik meg a résztvevők az első biztonságossági vizsgálatok, a RESORB vizsgálat eredményeit Dr. Eberhard Grube, a német HELIOS Szívközpont orvosának előadásában. Az új stentet egyelőre 30 betegben próbálták ki.

A lebomló alapanyagból készülő stent ötlete nem újkeletű. Már 20 éve próbálják megtalálni a megfelelő polimert, mindeddig sikertelenül. Kohn és munkatársai 10 000 lehetséges vegyületből hozták létre a lebomló polimerek könyvtárát, melyek közül kombinatorikus módszerek segítségével választották ki a legalkalmasabbat. A REVA elnöke, Dr. Robert Schultz elmondta, hogy a gyors siker az újszerű tervezésnek és a modern bioalapanyagok használatának köszönhető. Dr. Michael J. Pazzani, az egyetem kutatásért és oktatásért felelős elnökhelyettese Kohn professzor munkásságát méltatva megemlítette, hogy az egészségügyi ipar Kohn számos szabadalmát hasznosította már a sebészetben és a szemészetben egyaránt.

A rovat korábbi hírei